PREZIDENT: Slovensko a Čína by mali hľadať formy užšej spolupráce

16.02.2013 Bratislava

Bratislava 15. februára (TASR) - Za najúčinnejšiu formu boja proti pretrvávajúcej hospodárskej kríze považuje prezident SR Ivan Gašparovič spoluprácu. Zdôraznil to na dnešnom stretnutí s čínskym podpredsedom vlády Chuej Liang-jüom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska.

"Snahou oboch krajín je zlepšovanie vzťahov. V ostatných rokoch došlo k zvýšenej výmene a spolupráci. A to nielen v oblasti obchodu a hospodárstva, ale aj vo vede, výskume, vzdelávaní a kultúrnej spolupráci," zdôraznil Gašparovič s tým, že vzájomné vzťahy majú veľký potenciál, pričom treba urobiť všetko pre rozšírenie spolupráce.

Poukázal pritom na možnú kooperáciu so Slovenskou akadémiou vied a Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou Nitra, ktoré úspešne rozvinuli projekt na pestovanie šľachtenej pšenice pre subtropické pásma.

Slovensko je podľa prezidenta zaujímavé aj z hľadiska možných investícií do liečebnej turistiky, keďže má bohaté ložiská minerálnych a termálnych prameňov, ako aj množstvo liečebných kúpeľov.

Dnešnú návštevu označil za potvrdenie vzájomných dobrých vzťahov. Chuej Liang-jü ocenil, že sa vzťahy v ostatnom období zlepšili. Poďakoval tiež za podporu SR po ničivom zemetrasení v Číne v roku 2008. Rovnako vyzdvihol úspechy Slovenska, ktoré dosiahlo za 20 rokov svojej samostatnosti.

TASR získala informácie z oficiálnej internetovej stránky prezidenta SR.
 

Vyberte región